Probabil că ai auzit deja de Danmuji (단무지), delicioasa ridiche murată, de culoare galbenă. Practic, ridichea albă este colorată în galben, cu ajutorul unor ingrediente naturale. Danmuji este folosită în kimbap, dar și ca aperitiv răcoritor. Culoarea și gustul crocant și acidulat fac ca danmuji să fie un preparat special. Chiar dacă se găsește în magazinele cu specific asiatic din țară, ne-am dorit să o pregătim în casă.
Am mai pregătit ridiche murată, dar ne doream să găsim o variantă de a o colora într-un mod natural. Am găsit două variante de rețete, una în care culoarea este dată de semințele de iasomie (din păcate, nu am găsit de unde să le cumpărăm), iar cealaltă este de turmeric. Cum turmericul se găsește ușor (mai ales cel pudră, dar și proaspăt), am decis că încercăm cu el.
Ingrediente:
- Ridiche albă/daikon
- Pudra de turmeric sau turmeric proaspăt
- Zahar
- Oțet de orez
Rețeta folosită: https://msshiandmrhe.com/korean-pickled-radish-danmuji/
Modalitate de pregătire:
Spală și curăță ridichea de coajă. Taie din ea bucăți longitudinale sau rondele, în funcție de preferințele tale. Adaugă sarea și lasă ingredientele să se odihnească 30 de minute.
Pune într-o cratiță apă, turmeric, sare și zahăr și fierbe amestecul la foc mediu. După ce zahărul s-a dizolvat zahărul, oprește focul (durează câteva minute) și adaugă oțetul de orez.
Clătește ridichea pentru a o curăța de sare și elimină cât mai multă apă din ea. După aceea, pune ridichea într-un într-un recipient din sticlă, rezistent la căldură și adaugă amestecul fiert. După ce s-a răcit, o poți pune în frigider, peste noapte.
Câteva gânduri:
Am obținut în mod natural o culoare galbenă frumoasă, cu o tentă portocalie. Ridichea este crocantă, ușor sărată, acrișoară, dar și dulceagă. A căpătat și o aromă specifică de turmeric, dar pentru noi acest lucru i-a dat un plus de savoare. Te-am convins să încerci această rețetă ușoară?